De kollenberg in Sittard

Beste lezer,

Als soort van eerbetoon aan deze wijk heb ik een video gemaakt.

De wijk de Kollenberg ligt in Sittard in de provincie Limburg. Het is een van de eerste wijken in Nederland die volgens Amerikaans principe is aangelegd. De Kollenberg is gebouwd op een kleine heuvel aan het einde van het plateau van Doenrade, welk beschouwd mag worden als een uitloper van de Ardennen in Belgie. Deze uitloper heeft een hoge landschappelijke waarde en geniet bescherming van milieugroepen en landschapsinstanties. De naam betekent letterlijk: de berg van de toverheks, omdat “kolle” toverheks is.

De Kollenberg is de bekendste heuvel van Sittard en is rijk aan historie. Het meest bekende gebouw is de eeuwenoude Sint-Rosakapel. Deze kapel was ten tijde van de bokkenrijders een verzamelplaats waar de bandieten samenkwamen. Verder staan er zeven wegkapelletjes, “De Voetvallen”, die het lijden van Jezus uitbeelden en een monument voor een Amerikaanse piloot die in 1944 op de Kollenberg neerstortte.

De Kollenberg is verder bekend vanwege het daar plaatsvindende carnavalsritueel Maske Begrave, alsmede vanwege van het jaarlijkse krombroodrapen.

Het natuurschoon op de Kollenberg staat al jaren onder druk van de oprukkende bebouwing. De in 1995 opgerichte Stichting Behoud Kollenberg zet zich in voor behoud van het natuurschoon. Enkele successen van de Stichting zijn de teelt van speltgraan en het Memoriebos.

Ook is op de Kollenberg de eerste film Flodder opgenomen. De dure woningen die in de wijk staan waren een relevant decor. De latere films en de tv-serie zijn elders opgenomen.

Brondocument

Tribute to the Kollenberg, Sittard, Limburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.